Transport i Bangkok - Bangkokguide.eu, din guide till Bangkok

Transport i Bangkok

Att ta sig runt i Bangkok är inte längre särskilt svårt sedan byggandet av Sky Train och tunnelbanan på 2000-talet. Förr i tiden var man begränsad till att mestadels använda taxi och Tuk-tuks. Både de sistnämde transportsätten är visserligen billiga i Bangkok, men stadens trafik gör de knappast till de bästa sätten att ta sig fram på direkt.

Det finns ett brett utbud av transporter i Bangkok och med lite planering kommer du snabbt få enklare att ta dig runt i Bangkok. Mest effektivt i staden är dess sk. Sky Train som har två linjer samt tunnelbanan som har en linje. ”Chao Phraya Express Transport” på floden Chao Phraya har även en massa olika färjor som gör sig perfekt om man på något vis ska korsa floden snabbt. Bussnätet i Bangkok är även det ganska bra utbyggt och en del har luftkonditionering och passar bra för en del resor även om de precis likt bilar lätt fastnar i alla trafikköer som dagligen uppstår i Bangkok. De sk. Tuk-tuksen rekommenderas endast för kortare resor då man på en sådan färd snabbt får i sig lite väl mycket av den lite smutsiga luften som finns i Bangkok. Både när det kommer till taxi och Tuk-tuks gäller det att alltid göra upp om priset innan avresa.

Sky Train och tunnelbana

Sky tåg och tunnelbana är ett effektivt sätt att gå vidare i de centrala delarna av Bangkok, den utökade behov av kombinerade transporter med buss, taxi eller tuk tuk. Du kan också använda båtarna på kanalerna som går genom Bangkok, eller den stora floden Chao Phraya som delar Bangkok. Att bo på hotell ligger längs rutten för Sky Train och Metro, kan besökare utnyttja den snabba förskjutningen, i Bangkok är trafiken stundtals mycket långsamt. Inköp massa kort så du kan spara lite bad och du behöver inte byta, osv. vid biljettautomaterna. Sky Train och Metro har inte samordnat biljettsystem så man måste vara utrustad med kort på båda.

Sky train och tunnelbanan i Bangkok är ett effektivt sätt att ta sig fram på i de centrala delarna av Bangkok samt går även mycket bra att kombinera med andra transportmedel som buss, taxi eller tuk-tuk. du kan även använda båtarna över floden Chao Phraya som ofta ansluter till tunnelbane- eller Sky Trainstationer. Det kan vara klart fördelaktigt att välja ett hotell eller vandrarhem som ligger nära en Sky Train- eller tunnelbanestation så att du enkelt kan påbörja en resa någonstans utan att behöva gå 2-3 km. Just Sky Train och tunnelbanan i Bangkok är det bästa sättet att ta sig fram på då trafikstockningar i Bangkok är mer regel än undantag.

Om man är i Bangkok minst två dagar är det bästa att köpa ett åkkort så att man fritt kan röra sig och inte behöver bekymra sig särskilt mycket över olika priser. Dessa kort går att köpa i de flesta butiker som ligger i anslutning till Sky Train- eller tunnelbanestationer. Lite som att köpa åkremsor i Stockholm på Pressbyrån, 7-eleven m.fl.

Karta: Sky Train och Tunnelbanan i Bangkok

Taxi

Taxibilar finns det en bra mångfald av i Bangkok, men om du reser med en taxi var beredd på bilköer i det kaos som utgör biltrafiken i Bangkok. Var även noga med att förhandla om pris innan du påbörjar din resa då det inte är helt ovanligt att resenärer kan få betala lite av ett överpris. Överväg istället, om det är möjligt, att åka det som är bäst i Bangkok – Sky Train eller tunnelbana.

När det kommer till standarden för taxibilarna kan det variera en del, men de flesta är luftkonditionerade och fungerar väl. Att både få tag och få syn på taxibilarna är inte så svårt. De har alltid färgerna gult/grönt, blått/rött och några få andra varianter. Lediga taxibilar har en röd lampa i fönstret som visar att de är lediga. Det enklaste sättet att stanna en taxi är att göra som här hemma, helt enkelt vinka till sig en från gatan.

Chaufförerna pratar sällan särskilt bra engelska, så det bästa är att ha med sig en karta och helt enkelt peka var man vill ta sig. Gärna en karta över Bangkok där saker även står på Thailändska eller en lapp från ditt hotell där ditt mål för taxiresan är översatt.

Kostnaden för taxiresor är ca 2 baht per km under vanlig trafik och under hög trafik är det ett påslag om 1,25 baht per 6 km. För runt 50 – 100 baht kommer man väldigt långt i Bangkok. Att resa med taxi är dock inte det snabbaste sättet att ta sig fram på dock, så även om man kommer långt kommer man inte dit särskilt fort. Om du reser i Bangkok kommer du ibland kanske stöta på taxichaufförer som erbjuder dig att ta skjutsa dig till alla olika sevärdheter och olika intressanta butiker mm. Det bästa är att hålla sig borta från dessa oavsett hur mycket de ler och hur vänliga de verkar vara.

När du gjort klart resan med taxi var noga med hur du går av. Trafiken i Bangkok är som sagt ganska kaosartad och motorcyklar och annat kan åka lite hur som helst (i jämförelse med Sverige), så se till att vara försiktig i trafiken. Ta även en extra titt om du glömt något kvar i taxibilen då det är i princip omöjligt att få tillbaka något man glömt i en taxibil i Bangkok.

Tuk Tuk

Tuk Tuk eller motordrivna trehjulingar (på thailändska ”sam lor”) är en utveckling av en sk. Rich Shaw (cykeltaxi), som är en typ av trehjuliga cyklar. Rich Shaws  används fortfarande  i många av Thailands städer.

När du är i Bangkok måste man nästan prova på att åka med en Tuk Tuk även om det är ett litet ”skitigt” sätt att ta sig fram på. Säg alltid nej till att bli skjutsad till olika sevärdheter och ställen bara för det kostar i princip alltid oerhört mycket mer än vad det är värt. Det är endast ett sätt för Tuk Tuk-förarna att skinna dig på lite extra pengar i princip. Och som alltid med mer personliga transporter i Bangkok – förhandla om priset innan avresa!

Tuk Tuk:s är gulliga och allt det där, men när allt kommer omkring är det varken ett effektivt eller bekvämt sätt att resa på i Bangkok så välj hellre Sky Train, tunnelbana eller taxi om du ska resa någonstans.

Färjor med Chao Phraya Express

Chao Phraya Express Boat är ett företag som driver olika färjelinjer på floden Chao Phraya i Bangkok. Det finns flera linjer som sträcker sig från södra piren Rajuburana och upp till den nordligaste piren i Nonthaburi Pakkret. Färjorna är indelade i grupper med en flagga som talar om vilken linje de har bryggor. På de linjekartor som finns vid bryggorna kan du se vilka bryggor olika färgade flaggor har. Det finns ett ganska bra utbud av dessa färjor som gör både långa och korta resor i Bangkok.

Utgångspunkten för många färjor är Wharf Sathorn BTS som ligger vid en Sky Train station vid Taksin Silom-linjen. Om du åker färja så åk till den stationen om du enkelt vill ta dig vidare till sevärdheter som Grand Palace, Chinatown och andra saker vid Thonburi-sidan av Bangkok.

Mer om Chao Phraya Express, dess tidtabeller mm här: http://www.chaophrayaexpressboat.com/en/services/index.aspx


Barnens åldrar?

OK

Sök resaAvancerad sök

I sammarbete med..

Resor

© Bangkok Guide. Alla rättigheter förbehållna. Bangkok Guide i samarbete med Jade Travel - Resor med asiatisk omsorg