Se och göra i Bangkok - Bangkokguide.eu, din guide till Bangkok

Se och göra i Bangkok

Den stora staden som utgör Bangkok är fullspäckad av olika sevärdheter för resenärer, men då trafiken kan vara full av köer och lite överbelastad vissa timmar på dygnet kan det vara knepigt att se allt på en enda dag. Om tiden är knapp är det bäst att välja ut det man vill göra mest eller endast se till att ta ett område om dagen även om både tunnelbana och Bangkok:s Skytraintåg verkligen kan hjälpa till att göra en resa mellan två platser mycket snabbare.

Ett väldigt bra sätt att få en fantastisk utsikt över hela staden som utgör Bangkok är att gå till det observationsdäck som ligger på 77:e våningen på det välkända hotellet Baiyoke Sky Hotel som är ett av de absolut högsta hotellet i hela världen.

Annars ligger många bra sevärdheter runt omkring öster om floden Chao Phraya i ett område vid namn Rattanakosin-ön. Där hittar man också många bra hotell i Bangkok. Många resenärer väljer dock ett hotell eller boende öster om järnvägen vid eller nära området Sukhumvit där bra shopping lockar samt ett fint utbud av myllrande nattliv och sevärdheter som Suan Pakkard Palace Museum och det roliga Jim Thompson Thai House.

Bangkok har också över 400 tempel och ett nästan outsinligt utbud av andra sevärdheter. Inte bara Grand Palace är häftigt i Bangkok utan också t.ex. Sanam Luang som är ett stort allmänt område omgiven av vackra tamarinträd. Området används också för många olika ceremonier året om samt är känt för att folk ofta flyger drakar där eller bara samlas för att ha picknick och annat.

Sevärdheter i Bangkok

Här kommer en lista på olika sevärdheter i Bangkok som vi tycker är vitala eller vara lite roligare än de värsta turistfällorna.

Grand Palace

Ett måste om man besöker Bangkok. En glimrande samling byggnader utgör Grand Palace och området är hem till flera olika palats — alla vackert dekorerade med keramik och kakelplattor. Själva bygget av Grand Palace påbörjades först 1782 då Bangkok officiellt kom att bli huvudstad i Thailand. I området hittar man bl.a. Wat Phra Kaeo (det heligaste av de heligaste templen i Thailand) där en buddhastaty helt i jade stoltserar på ett högt altare.

Om du besöker Grand Palace i Bangkok bör du veta att det är en strikt klädkod som gäller. Om du bär flip-flops, sk. ”mini-skirts”, shorts eller något annat mer casual så löper du hög risk för att bli nekad inträde så bär något mer dressat (men man behöver inte komma i kostym — nej). Det finns även möjlighet att hyra schalom (typ av byxa) samt skor på plats för de som verkligen vägrat att packa ner annat än flip-flops och shorts på resan.

Plats: Na Phra Lan Road, Bangkok
Öppettider:  8:30 – 15:30, är öppet alla dagar i veckan
Övrigt: Entreavgift tillkommer, men är sällan dyrt

Vinamek Palace

Detta är världens största byggnad, eller ja — världens största byggnad byggd helt i teak. Vinamek Palace brukade vara en reträtt avsett för kungligheter. Hela palatset raserades dock, men byggdes upp igen i Bangkok år 1900. Denna 81 rum stora byggnad har väldigt väl klippta gräsmattor och har även 31 väldigt bra lokaler för olika utställningar som pågår året runt. Att bara kliva på och gå runt gratis på Vinamek Palace försigår inte riktigt utan här är det endast guidade turer som gäller. Dessa äger rum var 30:e minut så kommer du för sent till en sådan får du snopet stå och vänta ett tag dessvärre.

En del av höjdpunkterna på Vinamek Palace är bland annat Thailands första inomhusbadrum samt de äldsta skrivmaskinerna som klarar av att skriva med tecken av thailändskt snitt.

Klädkoden är annars likadan som den för Grand Palace. Dumpa flip-flopsen och shortsen och sätt på dig något mer casual och något som mindre skriker turist alltså.

Plats: Ratchawithi Road, Bangkok
Öppettider: 9:30 – 15:15, är öppet alla dagar i veckan
Övrigt: Kräver en guidad tur som äger rum var 30:e minut. Har klädkod som innebär att flip-flops och annat inte riktigt fungerar.

Wat Pho

Det äldsta och dammigaste templet i hela Bangkok. Nejdå, inte dammigt… men väldigt gammalt. I Wat Pho hittar man också en vacker och guldpläterad liggande Buddha som mäter hela 46 meter i bredd och 15 meter i höjd. I dagsläget är Wat Pho också välkänt för den undervisning i traditionell thailändsk message och örtmedicin som pågår där. Även här är det en mer strikt klädkod som gäller så flip-flopsen fungerar inte här heller dessvärre.

Plats: Thai Wang Road, Bangkok
Öppettider: 8:30 – 17:00, alla dagar inkl. helgdagar
Övrigt: En avgift för entre tillkommer. Här gäller strikt klädkod så om du varit på en beach innan se till att byt om.

Lebua State Tower

Denna höga skyskrapa hittar man i Bangkok:s distrikt kallat Bang Rak som angränsas av vägen Charoen Krung Road. Lebua State Tower byggdes år 2001 och är den absolut största skyskrapan i sydöstra Asien tack vare sina hela 300 000 kvadratmeter av total yta. Skrapan består av 68 våningsplan och är hela 247 meter högt vilket ganska enkelt (inte jätteenkelt kanske) gör detta till den högsta byggnaden i Thailand samt även den 139:onde högsta byggnaden i hela världen.

Det som brukar vara mest populärt med ett besök på Lebua State Tower är utan tvekan den häftiga skybaren Sirocco som är världens högsta skybar och inte helt otippad ligger på toppen av skyskrapan. Där får man en vacker utsikt över hela Bangkok samtidigt som man kan ta en drink eller flera. Lyckligtvis finns det staket kring Sirocco så om man dricker för många drinkar löper man inte risk att råka ramla ner, en omtanksamhet som vi uppskattar väldigt mycket givetvis. Detta är annars en plats du bör besöka även om mat och dryck givetvis, pga läget, är lite högre än normalt på Sirocco.

Lebua State Tower har dock inte bara Sirocco:s häftiga skybar utan skyskrapan har även andra restauranger och hak som italienska Mezzaluna, gourmetrestaurangen Breeze (dyrt givetvis) eller det lite mer stillsamma och trevliga Ocean 52 samt det lite ”rökigare” Distill där du kan ta dig en autentisk maltwhiskey eller äta färsk sushi eller kanske iransk kaviar skulle passa?

Plats: Silom Road, Bang Rak, Bangkok
Öppettider: 6:00 – 01:00, är öppet alla dagar men vissa öppettider kan skilja sig lite bland de olika restaurangerna
Övrigt: Ingen specifik klädkod, men det kan vara en god idé att klä sig lite bättre om man ska till de lite mer lyxiga (läs: dyra) restaurangerna på Lebua State Tower.

Thailands Nationella Museum

Förutom att vara ett av de mest omfattande museet i Thailand så stoltserar man också med roliga och storskaliga kollektioner från Thailands neolitiska perioder fram till de mer sena. Bygget av Thailands Nationella Museum började redan år 1782 och är i sig väldigt spännande då det verkligen byggdes i en riktig traditionell och thailändsk stil. Så om du tycker om eller eftersöker vad som egentligen är den traditionella byggkonsten i Thailand gå bara hit och titta på byggnaden.

Museet är annars så pass stort att flera besök hit inte direkt är en dum idé, men om du inte har särskilt mycket tid eller ska iväg till Phuket då du bara är i Bangkok på genomresa se till att besöka den vackert teakbeklädda paviljongen som inhyser alla möjliga kungliga ting.

Plats: Na Phrathat Road, Bangkok
Öppettider: 9:00 – 16:00, onsdag till söndag
Övrigt: Avgift för entre tillkommer. Se till att göra detta till en halvdag eller besök bara den kungliga paviljongen om du har ont om tid.

Wat Arun

Detta tempel från 1700-talet har 79 meter höga torn som är dekorerade med olika keramiska plattor i en salig blandning färger. Detta är något av ett landmärke längst med floden Chao Phraya River och är en byggnad man ofta kan se på bilder från Bangkok. Effekten av de kaklade tornen kan bäst ses på avstånd en solig dag.

Detta tempel var först hem till buddhan i jade ”Emerald Buddha” innan den fördes till Wat Phra Kaeo 1785. På Wat Arun är det också en hel del nattliga ljus- och ljudshower oktober till maj.

Plats: Arun Amarin Road, Bangkok
Öppettider: 7:30 – 17:30, varje dag hela veckan
Övrigt: En avgift tillkommer för entre

Jim Thompson Thai House

Denna amerikan vid namn Jim Thompson kom till Bangkok efter 2:a världskriget och hans hem som kom att bli kallat Jim Thompson Thai House stod som värd för hans liv tills det att han under mycket mystiska och ännu inte lösta omständigheter försvann i Malaysia år 1967.

Det han gjorde innan dess var bl.a. att helt återuppliva den goda thailändska industrin för silke och hans hus helt i thailändsk stil (namnet avslöjar kanske detta) är idag ett musee visandes alla hans stora samling av olika artefakter från asien. Själva byggnadet av huset stod klart år 1955. Man kan bara besöka Jim Thompson Thai House via en guidad tur.

Plats: 6 soi Kasemsan, 2 Song, Rama Road, Bangkok
Öppettider: 9:00 – 17:00, öppet alla dagar men den sista guidade turen går 16:30
Övrigt: Avgift för entre och den guidade turen tillkommer

Royal Barge National Museum

”Royal Barge” som löst översatt betyder ”kungliga pråmar” används inte längre av Thailands kungliga familj. Mycket för att det är något gammalt som tillhör det förflutna och att det inte direkt finns något behov för kungliga pråmar. Nu återfinns en del av dom istället på Royal Barge National Museum som ligger vid ena sidan av Chao Phraya River i Bangkok. De 8 långa och ganska smala pråmarna är alla förgyllda och kräver runt 60 man för att ros fram. Varje pråm har ett specifikt nummer framtill, som är till för att visa pråmens tillhörighet; kungen, drottningen eller andra medlemmar ur den thailändska, kungliga, familjen. Den viktigaste pråmen var förr den som kallas ”Suphannahong” och det var också den som bara användes av kungen.

Plats: Khlong Bangkok Noi, Bangkok
Öppettider: 9:00 – 17:00, håller öppet alla dagar i veckan
Övrigt: Entreavgift tillkommer, se till att du inte går dit utan pengar alltså


Barnens åldrar?

OK

Sök resaAvancerad sök

I sammarbete med..

Resor

© Bangkok Guide. Alla rättigheter förbehållna. Bangkok Guide i samarbete med Jade Travel - Resor med asiatisk omsorg